Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Дата и час: 03 Сеп 2014, 07:32

Часова зона: Европа/София [DST]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2007, 15:43 
Offline

Регистриран на: 22 Авг 2007, 12:34
Мнения: 5
Благодаря, казана който ползвам е от мед. Искам да си направя казан от алпака. Ще се радвам ако някой сподели практически опит.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2007, 17:24 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1241
Местожителство: София
Една от статиите, която подготвям за този сайт, ще касае тази тема. Ето някои от предварителните наброски:

За правилното отсичане на първака, задължително е необходим термометър, поставен в най-високата точка на казана. Практиката първака да се отсича с дегустация или с плискане на ракия върху купола на казана е много неточна и не гарантира добър резултат. Резервоарът на термометъра не трябва да се допира до никакви други части. Най-подходящото му място е близо до тръбата, която отвежда парите от казана. При евентуално по-ниско поставяне грешката може да бъде дори повече от 10°C. Термометърът трябва да бъде достатъчно прецизен. Дигиталните термометри вече са доста по-евтини от съизмеримите по точност живачни и се отчитат далече по-удобно.

У нас е разпространен класическият арабски дизайн на казана - алембик (от арабското ал-амбик - казан). Куполът, който изпълнява ролята на въздушен дефлегматор, трябва да е издължен, с голяма повърхност. Често има формата на леко разширена в горния си край камбана. По-големият купол е за предпочитане. Част от парите се кондензират по стената му (образува се флегма) и така се постига в известна степен ефекта на ректификационната колона. Флегмовото число на алембиците е около 0,1. Този стойност е много ниска, но за дестилация на ракия най-често е достатъчна. При високи флегмови числа дестилатът става много чист, но с прекомерното пречистване избледняват и вкусовите му качества - губи се ароматът.

Диаметърът на тръбата, отвеждаща парите, трябва да е достатъчно голям, за да не се затруднява движението им. Малкият диаметър би увеличил налягането в казана. Дори съвсем лекото му покачване ще повлияе на дестилацията и ще промени температурите, които трябва да следим.

Материалите, използвани при направа на казана, не трябва да влияят на вкуса на дестилата. Медта е най-подходящият материал, защото освен добрите си физически свойства, неутрализира и вредния уретан (етилкарбамат) в пращините от костилкови плодове. Все пак, за некостилковите със същия успех може да се използват и алпака, неръждавейка и стъкло. Гумени и пластмасови уплътнения и детайли, могат да придадат много неприятен привкус и следва да се използват с внимание.

При някои видове плодови пращини в казана се образува много пяна. За да се контролира нивото й е добре, в капака на казана да има стъклен прозорец.

При много гъста пращина съществува опасност от загаряне.
    Един от начините това да се предотврати е използването на казани с двойно дъно, където топлината се предава с помощта на водна баня. Недостатък на тази система е бавната реакция при регулиране силата на пламъка.

    Друг начин е поставянето на електрически задвижвана бъркалка, която бавно и непрекъснато разбърква пращината. Чрез нея се постига и много равномерно разпределение на температурата. Недостатък е усложняването и по-високата цена.

    Най простият начин за предпазване от загаряне е поставянето на сито на дъното на казана - перфорирана подложка, която поддържа слой течност непосредствено над дъното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2007, 15:54 
Offline

Регистриран на: 22 Авг 2007, 12:34
Мнения: 5
Благодаря за информацията. Суровинта при мен е царвица. Втора година употребявам тази изходна суровина и съм по доволин от резултата, в срвнение с другете плодове.
Знанията ми в тази област са минимани и ще бъда благодарен за всяка инфрмация относно ферментация и детилация.
Бъдете здрави и успех.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2007, 11:19 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1241
Местожителство: София
Виж тук!

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2007, 20:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Skype: rudyman48
Дестилатор от неръждаема стомана се прави по-трудно. Заваряването е проблем за много хора,затова се предпочита запояване с твърд припой.Не места може да се използва и мек,калаен припой,който не съдържа олово или кадмий(отровни елементи за човешкия организъм)На времето правихме казан от две перални.С малко почукване, влязоха една в друга и ги запоихме с месингов припой и газова горелка с кислород.Сега,вече има газови смеси,които лесно достигат необходимата температура.Запушихме долните отвори с същия материал.На горната пералня,в отвора за източване на водата беше поставен термометър.Към отвора за фланеца на мотора,беше поставен фланец за изходната тръба.За уплътнение беше използвана гарнитура от листов корк.Фланеца се пристягаше с болтове с перчати гайки от неръждаема стомана.Работеше прекрасно и се почистваше много лесно.
Много добър казан може да се направи от бирените бурета,които са също от неръждавейка.С тях разнасят наливната бира по заведенията.Малко са скъпи,но както ги намери човек.С оксижен(или с бормашина и доста дупки)се прави отвор в горния край.Трябва подходяща купа или чиния от същия материал,по възможност нещо старо,с по дебели стени.Към него се закрепва изходната тръба.За уплътнение се използва силикон за аквариум,който издържа висока температура.(около 150 градуса С.)Ако се постави подходяща тежест,мобе да не се слагат пристягащи болтове.
Найстина,медта притежава някой свойства,да подобрява качеството и вкуса на алкохола,но това може да стане и като се постави на дъното на казана парче мед.Например ламарина,тръба или фитинг.Има и други възможности.Всичко е според желанието и възможностите на човек.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2007, 12:53 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1241
Местожителство: София
Изображение Изображение Изображение Изображение

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2008, 09:47 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 236
Местожителство: Хасково
POTAR,
През лятото купих от склад на армията походна кухня 100 л алпака за 150 лв. Имам приятел, който има голям цех за метални съоражения.
Направи ми казан с акъла си. Излезе ми около 650 лв. Писих пост за него


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2008, 13:16 
Offline

Регистриран на: 22 Авг 2007, 12:34
Мнения: 5
Благодаря за сьвета баи Драгане. Да те радва и да прави по-весел живота ти '' полевата кухня''.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2008, 07:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 07:46
Мнения: 4
имам въпрос дали е добра идея да се мери температурата с лазерен темометър
:)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2009, 13:12 
Offline

Регистриран на: 24 Фев 2009, 13:08
Мнения: 30
тука пише че произвеждат казани от неръждавейка :
nikel.free.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2009, 14:37 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 236
Местожителство: Хасково
http://www.novinar.net/?act=galleries&d ... ght&type=5
Тук може да погледнеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2009, 07:28 
Offline

Регистриран на: 22 Апр 2009, 07:11
Мнения: 5
Местожителство: София
Да купиш казан от непознат брат ром си е много рисково начинание и 99% ще попаднеш просто на помеднена стоманена ламарина . Най простите способи за проверка са два с магнит и с пирон драсваш някъде казана и отдолу лъсва желязната ламарина . Мене на времето така се опитаха да ме метнат едни братя :D единя избяга ама тоя където го хванах бая бой отнесе.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2010, 22:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2010, 20:31
Мнения: 7
Местожителство: Лове(
Късно се включвам в тази тема, но съм относително нов и сега я чета. Относно фалшивите казани :
Един "брат-чед " дълго време вървя след мен на пазара, увещавайки ме, колко добър казан ще ми продаде, и за колко " малко " пари....Като зная какъв добър казан имам/40-50 годишен/, с 2 мм дъно и т.н. ми писна и вместо да направя както теб, се съгласих да го купя, но при едно условие - да го лепи магнита...
Гледа ме, гледа ме изумено, махна с ръка и вече ме заобикаля, когато ме срещне....
Та понякога и това е изход от такива ситуации...
Останете със здраве, приятели.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2010, 19:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Дек 2010, 15:56
Мнения: 19
Прикачени файлове:
казанче за ракия.jpg
казанче за ракия.jpg [ 33.6 KiB | Прегледано 14204 пъти ]
Аз си направих дестилатор/казанче за ракия/ от обикновен гюм за мляко:) Вече 15 години работи безотказно - за 3 часа от 40 кг материал се вади около 8-9 литра много качествена ракия. Капакът е от центрофуга на една румънска май беше пералня, охладителят е от обикновен пожарогасител. В него съм сложил медна серпантина. Холендрите за захващане са заварени с аргон.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re:
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2010, 20:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Дек 2010, 15:56
Мнения: 19
potar написа:
Благодаря за информацията. Суровинта при мен е царвица. Втора година употребявам тази изходна суровина и съм по доволин от резултата, в срвнение с другете плодове.
Знанията ми в тази област са минимани и ще бъда благодарен за всяка инфрмация относно ферментация и детилация.
Бъдете здрави и успех.

Как става приготвянето на материала, когато се ползува царевица?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима