Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Дата и час: 25 Апр 2014, 08:26

Часова зона: Европа/София [DST]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2013, 19:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Сеп 2013, 18:59
Мнения: 3
Skype: 5J1M
Здравейте,

нов съм във форума и във винопроизводството в домашни условия. Всъщност правя вино за първи път. Ето и проблема:

Вчера отделихме зърната от чепките и изгнилото, смелихме ги в пластмасов бидон и ги оставихме така. Вечерта се зачетох във форум и разбрах, че процеса на направа на бяло вино изисква веднага да се източи мъста, след смилането, после да се направи сулфитиране и избистряне със бетонит и серен диоксид, след което да се отделят бистрия и не толкова бистрия втори слой от мътилката (третия слой), да се сложат дрожди и да протече бурната ферментация.

В момента ситуацията е следната:

1. Мъста в престояла в бидона със смелените зърна в продължение на около 30 часа
2. Източена е в отделен съд и ще седи в него най-малко 18 часа, преди да успея да набавя бетоните и серен диоксид

Въпросите са ми следните:

1. Голям гаф ли е престояването на мъста в джибрите и как ще се отрази на виното?
2. Има ли смисъл да се сулфитира мъста с бетоните и серен диоксид след като е престояло 18 часа в отделен съд?
3. Ако се пропусне процеса на сулфитиране и избистряне какви негативни последици да очаквам?
4. Ако проведе операциите по сулфитиране и избистряне, какво да правя с третия пласт - мътилката?
5. Как по-точно се извършва процеса на декантиране при избистрянето на виното, с какви съдове? Аз мисля да го правя в пласмасови туби от минерална вода от 10 л., но не виждам как да не смеся пластовете при изливането в съда за ферментацията?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2013, 21:10 
Offline

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 747
Местожителство: Пловдив
Здравей, добре дошъл!
Моето мнение е, че вече е малко късно за сулфитиране. При това топло време и след толкова часове, най-вероятно вече е започнала спонтанна ферментация. Ако сулфитираш след започнала ферментация има рискове от гадни миризми.
Иначе самото престояване заедно с джибрите не е толкова голям гаф. Даже има практики въобще да не се отделя - преработваш бяло грозде по технология за червено вино. Получава се т.н. оранжево вино.
Аз бих смесил отново всичко за оранжево вино. И ще се моля дивите дрожди да си свършат работата. Но това е само мое мнение, да се надяваме, че ще има и по-рационални, че ситуацията май е спешна :thumbs1: .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2013, 10:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 615
Местожителство: Пловдив
Някакво захарно съдържание дали си измерил, примерно в началото и след 30 часа. Ако има движение надолу значи тече ферментация и няма да сулфитираш. Можеш да си преточиш виното от джибрите(аз бих го преточил веднага) или да изчакаш т.нар бурна ферментация и после да го отделиш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2013, 10:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1504
Местожителство: В.Търново
Skype: victory_vt
Виж дали ферментира - пяна има ли ? Като си завреш главата в бидона удря ли те задушлива миризма на въглероден двуокис ?
Ако вече ферментира - не се занимавай, остави го както си е, после ще го бистриш с бентонит.
Престояването с джибрите води само до по-розовеещ цвят, ще стане подобно на розе вино. Нищо лошо няма да стане друго.

Но иначе бялото вино се прави като се отточва сока още по време на мачкането и веднага се сулфитира.
Аз даже ръся КМБС-то вътре в съда с джибрите, а отдолу тече сока.
След това бистрене на сока с бентонит, горните два слоя заминават за ферментация като им се добавят и дрожди за бяло вино, а долният с калта - при джибрите за ракия.
Освен това дрождите за бяло вино имат навика да искат и ДАФ (диамониев фосфат) или друг вид активатори. Ако не им ги осигуриш - замирисва на развалени яйца (сероводород).
Тъй че - подготви се с тези неща чак за догодина, КМБС и бентонит и сега да вземеш не пречи, те ще ти трябват за бистренето и бутилирането евентуално.
А засега го изкарай както си го започнал, ако е тръгнала ферментяция с диви дрожди, нека си свърши. После ще бистриш. Е няма да е перфектно, но пак ще стане.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2013, 14:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 36
Ако ще правиш бяло вино при обстановката, която писваш - никакво връщане в джирбето /поне според мен/. Виното не само ще розавее живот и здраве, а ще има съвсем различен вкус и аромати. Не си споменал какъв е сорта грозде, а и това има значение, но най-общо бурна ферментация в джибре загрубява нежния аромат на бялото вино, а това според мен е най-желания резултат тук.
За сулфитирането и аз бих пропуснал, за да не рискуваш да си навлечеш по-гореми беди. Ще сулфитираш по-късно при откаляването и ще се молиш да ти е здраво гроздето.
Пак според мен не пречи да си посееш "питомни" дрожди, но както казват колегите по-горе те искат "храна" за дрожди, но нея можеш да я добавяш и на порции в течение на процеса. Има сайтове, от които може да си купиш всичко и с куриер е за един ден при теб. Може по-опитните колеги да се изкажат дали съм прав по този въпрос.
Лично аз никога не съм ползвал бентонит на този етап на преработката, ползвам СТУД :D и за сега не съм имал провал. Бентонита остави за накрая. Така или иначе ще трябва да декантираш няколко пъти, за да махнеш по-голямата утайка, която ще се образува, защото в началото не си махнал най-грубото. Само внимавай с окисляването, опитвай колкото се може по-малко виното да има достъп до кислород. Бентонита ще го използваш преди да бутилираш или съхраняваш.
За винената кал - тя се слага обратно в джибрето и за ракия /ако си източил самотока/, ако не на боклука.
Успех с реколта 2013 !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2013, 21:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2013, 22:53
Мнения: 16
Ако е започнала спонтанна ферментация пак не се притеснявай, защото култивираните дрожди си падат антагонисти и ще елиминират по-слабите от тях диви дрожди. Но това при условие, че или е слабо започнала ферментацията или изобщо не е започнала. Ако "ври и кипи" с пълна сила - никакви дрожди!
Това, че е престояло с джибрата може би е проблем, а може би не, но това ще го разбереш на по-късен етап - най-хубавото, което може да се е случило е мъстта да е са се екстрахирали допълнителни аромати и вкусове, а най-лошото - да е екстрактирала много допълнителни аромати и вкусове (или по-точно танини от семките, багрилна материя от ципите (наситено жълт към оранжев цвят)) и прочие.
Никакво сулфитиране на този етап! Но ако решиш все пак, ниски дози от порядъка на 15-20 мг/хектолитър няма да навредят на култивираните дрожди (прочети пак началото на поста - ако е започнала бурна ферментация - никакви дрожди следователно никакво сулфитиране).
Бентонита е нещо съвсем различно, което забрави за момента - той е бистрещ агент срещу помътнявания, а на този момент единственото помътняване при теб е физично, което се бистри със студ или топлина, но чак след ферментация! Никакви промени на температурата по време на ферментация.
Ако решиш да слагаш дрожди намери си и храна за дрожди (Диамониев Фосфат или ДАФ). Съотношение дрожди/ДАФ - 1/1.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2013, 17:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Сеп 2013, 18:59
Мнения: 3
Skype: 5J1M
Благодаря на всички за изказаните мнения и съвети.

Това което направих е да добавя дрожди и диамониеф фосфат, точно преди да започне спонтанната ферментация. В момента тече бурна ферментация с отделяне на пяна. Не съм връщал мъста във джибрите.

Ето и отговори на зададените в постовете въпроси.

Сорта на гроздето е болгар - десертно грозде.

Захарност мерихме непосредствено след смилането с един уред за 2 лв. на дядо им, който едва ли е най-точния инструмент - 22%

Хубавата новина е, че днес набрахме още 500 кг. от същото грозде и мога да приложа технологията както трябва този път. Първо ще мина през аптеката и после ще меля :)

Никой не е писал как и с какъв съд се декантира най-удобно? Моля дайте съвет и по този въпрос.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2013, 05:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2013, 22:53
Мнения: 16
Като за домашни условия в бидон и после с едно маркуче по гравитационен принцип си откаляваш, така ще обереш почти всичко до самата кал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 21:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Сеп 2013, 18:59
Мнения: 3
Skype: 5J1M
pek написа:
Ако е започнала спонтанна ферментация пак не се притеснявай, защото култивираните дрожди си падат антагонисти и ще елиминират по-слабите от тях диви дрожди. Но това при условие, че или е слабо започнала ферментацията или изобщо не е започнала. Ако "ври и кипи" с пълна сила - никакви дрожди!
Това, че е престояло с джибрата може би е проблем, а може би не, но това ще го разбереш на по-късен етап - най-хубавото, което може да се е случило е мъстта да е са се екстрахирали допълнителни аромати и вкусове, а най-лошото - да е екстрактирала много допълнителни аромати и вкусове (или по-точно танини от семките, багрилна материя от ципите (наситено жълт към оранжев цвят)) и прочие.
Никакво сулфитиране на този етап! Но ако решиш все пак, ниски дози от порядъка на 15-20 мг/хектолитър няма да навредят на култивираните дрожди (прочети пак началото на поста - ако е започнала бурна ферментация - никакви дрожди следователно никакво сулфитиране).
Бентонита е нещо съвсем различно, което забрави за момента - той е бистрещ агент срещу помътнявания, а на този момент единственото помътняване при теб е физично, което се бистри със студ или топлина, но чак след ферментация! Никакви промени на температурата по време на ферментация.
Ако решиш да слагаш дрожди намери си и храна за дрожди (Диамониев Фосфат или ДАФ). Съотношение дрожди/ДАФ - 1/1.




Какво имаш предвид под никакви промени на температурата? Бидона с виното е в гараж, който е на сянка, но все пак дневните и нощните температури са съвсем различни и реално температурата може би играе с 5 градуса? Това проблем ли е ? Да не би да трябва да го държа в изба с постоянна температура?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 11:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1504
Местожителство: В.Търново
Skype: victory_vt
5 градуса амплитуда не е проблем. Вътре в самия бидон е постоянна.
Но ако захладнее ще трябва поне да го завиеш с нещо.
Ако много стане студено, а не се е одвършила ферментацията - термооедеало или нагревател за аквариум.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима