Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Дата и час: 21 Дек 2014, 05:14

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 09:52 
Offline

Регистриран на: 11 Окт 2009, 09:03
Мнения: 8
Здравейте,току що се регистрирах в форума.Много се радвам,че съществува такъв форум,който да удоволетвори вопиющата нужда на множество люде за споделяне и черпене на опит и знания в тази стратегически важна област на науката. :respekt:
Сега по същество,първо да споделя опит относно меленето на ябълки.В една тенекия от маслини(от тези с кръглото капаче,изхвърлят ги редовно от разни магазини за маслини),слагам вече накълцаните на едро ябълки.После с едно идустриално бъркало от най-малкия размер,за да не се мори бормашината и за да развие добра скорост ги правя на пюре.Става бързо и лесно.Бъркалото е от тези червените които са с два ножа като спирала ,а долу са заварени за едно кръгче.Но с едра стъпка,не от тези дето спиралата е с малка стъпка и прави 2 оборота и нещо до кръгчето(те са подходящи за грозде щото събират много добре чепките.Пробвал съм с всички видове бъркалки и това е най -доброто.Тенекията понеже е с малък отвор и предпазва от пръски.Обаче после изсипването е трудно и за това съм изрязал капака на цяло от 3 страни и като разбия повдигам целия капак и сипвам в бидона.
Сега въпроса,смлях ябълките,но понеже искам да транспортирам пращината до друг град след 6 дни,мога ли да я оставя така на хладно,затворена плътно без вода и после като си я закарам да си я направя.Ако отговора е не,дайте акъл.Идеята ми е да не слагам вода за да не ми се плиска в колата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 12:45 
Offline

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 365
Местожителство: Пловдив
Проблема е никакъв.Сложи захар без вода,разбъркай добре и гледай захарността да ти е около 28-30,по този начин ферментацията ще се затрудни но няма да ти се вкиснат джибрите.
След като ги закараш си ги донагоди на 20 захарност. ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 14:36 
Offline

Регистриран на: 11 Окт 2009, 09:03
Мнения: 8
Благодаря за съвета :).Сега измерих сока от ябълките-показа 16% .Мисля ,че е доста добре за ябълки.Сега отивам до магазина за захар.:)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 18:30 
Offline

Регистриран на: 11 Окт 2009, 09:03
Мнения: 8
BREAKER,това което ме съветваш сигурно ли е.В смисъл няма да повредя пращината нали?Че тука из форума четох на един колега му отишла,желирала се и предполагат ,че много захар е сложил.Извинявай,че подлагам на съмнение компетентността ти,ама много ще ми е мъчно ако прецакам пращинката. :datz:Моля кажете не на шега:),найстина е важно и спешно ,щото сефя пред бидона с бормашината и се чеша по главата. :help:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 19:07 
Offline

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 365
Местожителство: Пловдив
vreden написа:
BREAKER,това което ме съветваш сигурно ли е.В смисъл няма да повредя пращината нали?Че тука из форума четох на един колега му отишла,желирала се и предполагат ,че много захар е сложил.Извинявай,че подлагам на съмнение компетентността ти,ама много ще ми е мъчно ако прецакам пращинката. :datz:Моля кажете не на шега:),найстина е важно и спешно ,щото сефя пред бидона с бормашината и се чеша по главата. :help:

По-сигурно няма на къде,това със желирането е станало по други причини.
Ако не вярваш питай баба си как се прави сладко от смокини,или намери някъде из форума за такава ракия. :!:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 20:21 
Offline

Регистриран на: 11 Окт 2009, 09:03
Мнения: 8
Още веднъж извинявай и благодаря за съвета ,докарах я на захар и сега отива на северната страна на къщата да чака експедиция :megagrin: .Мммм 110 кг. гладко ябълково пюренце добре подсладено :).Вече ми текът лигите.Айде със здраве.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2009, 21:29 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
Айде сега да споделя. Бях питал тук нещо и сега съм длъжен да отразя резултата. Днес сварих пробната партида с две сефтета - на ябълковата ракийка и на казанчето. Първо рандеманът - около 50 литра материал с 10 кг захар - осем литра ракия на 50 гр. Последната седмица затворих плътно бидона с материала, като при затварянето плодът не беше паднал, а при отварянето днес беше. Добавих около 8 литра вода и чак на четвъртото пакетче сода спря да кипи. Налях и един литър мляко /бях чел някъде, че е трик за по-мек дестилат/, разрязах на шест една дюла и хоп - затворих казана. А, от страх да не загоря ябълките сложих на дъното на казана една тава от старите захлупена с дъното нагоре - метална, но емайлирана, макар тук-там с петна от ръждица. Може би на това се дължи леко металния вкус на ракията, а може и да е от това, че не успях да изчистя синьото окисление от лулата.. Ще се радвам на мнения от ваша страна. И още нещо - тръгна сравнително слаба - 60 гр. Е, и с казана имах малко проблеми, но и на него му е сефте. Изхвърлих около половин литър първак, после загубих още половин от глупост :datz: и я спрях на около 38 гр, защото имаше още свеж аромат и бистрота. Айде сега коментарите! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2009, 00:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2009, 00:01
Мнения: 1
Местожителство: Софията
Извинявай,колега(ако мога да те нарека тъка),коментара си го направи сам!Нов съм в този чудесен форум,но не и във варенето на ракия.С почти подръчни материали(пробит казан и ръждясала тепсия)толкова!Другия път използвай качествени матерали,и резултат ще е друг.Всяка една малка подробност оказва влияние.......
Явно имаш много свободно време за губене.........Поздарви!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2009, 11:15 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
spoko написа:
Извинявай,колега(ако мога да те нарека тъка),коментара си го направи сам!Нов съм в този чудесен форум,но не и във варенето на ракия.С почти подръчни материали(пробит казан и ръждясала тепсия)толкова!Другия път използвай качествени матерали,и резултат ще е друг.Всяка една малка подробност оказва влияние.......
Явно имаш много свободно време за губене.........Поздарви!


Малко злъчно, но... приемам забележката /донякъде/. Никакво свободно време нямам, по-скоро друго, но компенсирам с боен изследователски и експериментаторски дух! :wallbash: :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2009, 21:39 
Offline

Регистриран на: 15 Апр 2008, 22:34
Мнения: 13
Здравеите.
Аз и


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2009, 21:00 
Offline

Регистриран на: 07 Окт 2009, 21:32
Мнения: 7
А сега да "доложа" :)
От около 200 - 230 кг. ябълки (счукани с големия чук), 10 кг. захар, мая и вода почти докато покрие ябълките = 20 литра ракия с невероятен аромат (около 43 градуса) и малко патоки.

Отчитам като грешка факта, че бидона беше пълен догоре и това затрудняваше разбъркването на материала.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2010, 12:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2010, 11:03
Мнения: 5
Привет на всички колеги......Имам едно притеснение относно ферментацията на един ябълков материал.Преди 10 дена е заложен(80л.ябълки(пюре),70л.вода,20кг захар и 3 кг конфитюр(ябълки))Сместа излезе 18% захарност и почти веднага си образува шапка,но ми се струва че ферментацията не започна бурно както трябва ,а някак си едвам едвам шупти ....10 дена по късно захаромера(от руските е) показва 14% захарност.Опасявам се че няма да изферментира материала и ще трябва да го хвърля накрая.Късно ли е вече да слагам мая или пък някакви дрожди ????.....моля за съвет.....за първи път ще варя самостоятелно :) ,надявам се да не е и за последен.Забравих да кажа че температурата на помещението е 16*С(поради технически причини не мога да я повиша)........ :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2010, 13:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1872
Местожителство: Varna
Такова пълно обяснение си заслужава бърз отговор.
За десет дни захарноста да падне с 4% найстина е малко. 16 гр. температура не е малко но не е много , на долната граница си. Сигурно материала е в бидони за да вдигнеш температурата трябва да ги завиеш с нещо. При протичане на ферментация от захарта се получава етанол, СО2 и топлин, която трябва да я задържиш с нещо. Аз увивам мойте бидони с изолация за ламинат 2мм. и я залепям с хартиено тиксо /увити са до гърлото/ 2-3 пласта са достатъчни. По борсите метъра на изолацията е 30-40ст. Щом така слабо върви е необходимо да сложиш дрожди или мая. Проверен метод е с маята на д-р Йоткер 5 пакетчета по 7гр. за 100л. материал. Ако се слагат в началото на ферментацията може и веднага да ги сложиш но сега когато има вече образуван алкохол трябва да ги приспособиш към средата. Другото което трябва да се направи е да се вдигне малко температурата на джибрата поне до 20гр. за това първо изолираи бидоните, ако имаш възможност напълни 10л. туби от минерална вода с гореща вода от бойлера затвори здраво капачките и ги пъхни в бидона , като греика. Как се приспособява маята: разтваряш в 2л. топла вода 200гр. захар температурата не трябва да е повече от 35гр /за това мери с термометър/
Първо разтваряш 5те пакетчета в 1л. от захарният сироп след 15мин добави и другият литър, след 30мин. добави сок от джибрата 2л. след още 30мин. добави 4л. сок остави за 2-3 часа на топло /20-25гр/ След това хубаво разбъркваш джибрата в бидоните оставяш я да се успокои и наливаш полекичка получената закваска бъркаш чак на другият ден /целта е закваската да остане отгоре за да има повече достъп на кислород и дрождите да се размножат по бързо/. Успех и пиши за резултата :prost2:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2010, 10:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2010, 11:03
Мнения: 5
Благодаря ти за съвета....ще се възползвам от него.Доста неща научих от тебе и от другите колеги,които са писали из форума.Още един път мерси и наздраве :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2010, 22:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2010, 20:31
Мнения: 7
Местожителство: Лове(
Здравейте колеги,
Горе, по Троянско освен сливи се раждат и много ябълки. Не като тази година...
Та на въпроса :
Набраните/ и почистени / ябълки ги смачквам с трамбовка между три дъски, сковани в буквата П.
По една щайга в това заградено пространство и се действа с трамбовката.Смачканите ябълки ги взимам с найлона, който е отдолу и ги изсипвам в бидоните. Съзнателно ги мачкам , макар да имам фуражомелка. Така ми препоръчаха възрастните хора - рандемана бил по-голям, но не могат да ми обеснят защо. Житейски опит....
Затова препоръчвам на Центурион да действа с " големия чук ", но този чук да бъде дървен.
Миналата година поне тон ябълки останаха - каквото наберем в събота и неделя. Другото - на баба Меца...
Варил съм ябълкова ракия и напролет/така се стекоха обстоятелствата/ - сам не зная как не се съсипа и излезна добра ракия. Та понякога нещата опират и до чист късмет...
Късмет и на вас, приятели !


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима