Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Дата и час: 25 Апр 2014, 05:24

Часова зона: Европа/София [DST]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2007, 12:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1871
Местожителство: Varna
Купих 120кг грозде димят, напълних едно буре 50л със гроздов сок, а от останалите джибри искам да направя второ вино. Колко вода и захар да сложа.БЛАГОДАРЯ. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2007, 21:32 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1114
Местожителство: София
Хм, само съм чувал за тази технология, но ми се струва, че хубаво вино по този начин няма да се получи. Що не направиш джибровица?

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2007, 09:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2007, 13:45
Мнения: 22
Местожителство: Разград
Става,става.Купуваш 20кг. захар,размесваш ги с 80 л. вода(по възможност топла),наливаш я в джибрите ,затискаш ги да са потопени в течността,и ако съда ти е на топло, след 21 дена ,както казваше дядо,ще пиеш вино (е не точно вино но....,по-добро от това което продават по 90 стотинки по магазините).Аз си правя първото вино без капка вода.Пия само червено.Като стане готово го източвам от джибрите и наливам гореописания захарен разтвор.Първото си го пия сам,а второто е за гости.Това е в кръга на шегата.
Даже и трети път става да сложиш захар и вода,и като преври-хайде на ракийка.(Пак по-добра от повечето по магазините).


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2007, 06:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1871
Местожителство: Varna
Миналата седмица забърках второто вино. Сложих 40л. вода и 10кг. захар една седмица бърках джибрите сутрин и вечер сега ще ги оставя да почиват една седмица и след това ще налея получената течност в друг съд. ЩЕ ВИ УВЕДОМЯ ЗА РЕЗУЛТАТА :wink:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2007, 13:45 
Offline

Регистриран на: 18 Окт 2007, 13:37
Мнения: 2
>offtopic<

Откъде мога да си намеря около 200 мл сериста киселина?
Казаха ми да питам в някоя лаборатория, но за съжаление нямам познати, който да работят в такава.
^_^


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2007, 20:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2007, 13:45
Мнения: 22
Местожителство: Разград
Във всяка уважаваща себе си селскостопанска аптека би трябвало да има.Не е скъпа.В моя град се продава и на входа на местния Винпром.Не прекалявай с нея.Според мен 1мл. 10% серниста киселина на един литър мъст е добре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2007, 23:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1871
Местожителство: Varna
Измина и втората седмица, през която второто вино си почиваше. Източих го от кацата и го налях в буре, сега трябва да спре да ври. Когато спре да ври и го дегостирам ще пиша за страничните деиствия / как се чуствам сутринта /. А между другото в останалите джибри сложих 20 кг захар и 80 л вода ще деиствам по същата рецепта /1 седмица бъркам сутрин ивечер 2 седмица го оставам да си почине след това ще го източа и ще го сложа в бидон /третото вино / ислед като спре да ври ще го сваря в казана. Обещавам да ви държа в течение ина тази процедура. Приемам съвети и критики. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2007, 01:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2007, 13:45
Мнения: 22
Местожителство: Разград
Не го вади бе.Бъркай докато падне надолу материала и спре да сладни и го превари на ракия.Като е отделно от джибрата по трудно ферментира.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2007, 21:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1871
Местожителство: Varna
Така ще направя говорих и с мои приятели коит ме посъветваха същото.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2007, 14:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1871
Местожителство: Varna
Второто вино като го налях в бурето стоя две седмици и почна да киселее. Налях го в 10л. шишета от водя и на всяко сложих по 1л. ракия 60 градуса, да го пресека /ще го варя на ракия/. Бурет го бях запарил с диф пелин и листа от смокиня, винцето имаше много приатен аромат. Някои може ли да ми каже защо почна да вкисва.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2007, 23:41 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1114
Местожителство: София
Вероятно ферментацията е преминала в оцетна. Ацетобактера е доста по-устойчив от дрождите и лесно може да ги измести, ако например е топло или има достъп на въздух... Трудно е да се отгатне...

Скептицизмът ми към второто вино се засилва, не само защото е забранено да се прави такова.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2007, 17:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2007, 13:45
Мнения: 22
Местожителство: Разград
Аз си направих второто вино с декстроза монохидрат.15кг. декстроза размесих с 60л. вода,затиснах с кръстачка джибрите и след ок. 20 дни виното беше готово.Налях го направо в пластмасови бутилки (1.5, 2, 3 и 10л.).Аромата му е по слаб от първото,(което правих от червена добруджанка,без вода, само малко захар колкото да коригирам до 23 захарността,и то размесена с шира) ,но на цвят и вкус е почти същото.От 4-5 години си го пълня направо от джибрите в пластмасови или стъклени бутилки (и първото и второто) ,без да го прекарвам през буре и да чакам да мине вторичната ферментация.Издържа до две години със сигурност.Повече не съм успявал да устискам без да го изпия.Чувал съм,че бутилирано по този начин било добре да му се слага по 1суп.лъжица ракия на 1л,вино за стабилизация.Един приятел ми даде тази година бутилка вино подправено с ракия - въобще не се усеща разлика.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2007, 18:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1871
Местожителство: Varna
Тази ацетобактера може ли да се пресече преди да се е развила, серистата киселина заради нея ли се слага.
Когато направих второто вино разтворих 10кг захар в 40л. вода, би трябвало захарноста на разтвора да е 20% но катоизмерих след като смесих разтворта и джибрите беше 17% не сложих още захар защото помислих че джибрите са ферментирали и няма нужда от повече захар.
Това че вкисна ме нахъса още повече и догодина ще пробвам пак. :D :mrgreen: Мисля че с ваша помощ ще успея.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2007, 18:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1871
Местожителство: Varna
Какво е това декстроза монохидрат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2007, 19:32 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1114
Местожителство: София
petiomalchev написа:
Тази ацетобактера може ли да се пресече преди да се е развила, серистата киселина заради нея ли се слага.

Сернистата киселина се слага преди началото на ферментацията, за да намали pH на мъстта до степен, при която конкурентни микроорганизми загиват. Не трябва да се слага в джибри или при започнала ферментация, щото ще унищожиш материала - почва да смърди на развалени яйца. Затова няма как да защитиш с нея второто вино.

Според скромните ми познания, мерките срещу ацетобактера са дезинфекция и стерилност на оборудването, серниста киселина, калиев или натриев метабисулфит, ниска температура на ферментация, херметичност на съда, за да няма достъп на кислород, добавка на азотни торове за дрождите и използване на мая с винени сортове дрожди.

Има техники за лекуване на виното чрез аериране, ако има лека оцетна жилка, но не съм запознат с подробности.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима