Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Дата и час: 23 Апр 2014, 20:25

Часова зона: Европа/София [DST]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2007, 21:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2007, 13:45
Мнения: 22
Местожителство: Разград
petiomalchev написа:
Какво е това декстроза монохидрат.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0% ... 0%B7%D0%B0
С две думи вид захар дето се разгражда на 100% при ферментация,за разлика от обикновенната захар, за която се смята ,че се разгражда до 80%.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2007, 10:47 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1114
Местожителство: София
naknak написа:
Чувал съм,че бутилирано по този начин било добре да му се слага по 1суп.лъжица ракия на 1л,вино за стабилизация.

В технологията на портвайна се използва същия начин за стабилизация - добавя се винен дестилат за да се вдигне алкохолното съдържание до около 18%. Една супена лъжица май няма да е достатъчна...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2008, 23:21 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 77
Местожителство: разград
декстроза монохидрат прави ракията по мека в разград я има, но лично за мене захарта е номер 1.и цената за килограм е съштата .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2008, 20:24 
Offline

Регистриран на: 17 Авг 2008, 12:23
Мнения: 37
много ти е водата -трябвало е да сложиш 10кг захар и 30л вода затова е вкиснало

Изпратено след 2 минути 39 секунди:
и да не остава сухо отгоре-всеки ден претакаш-

_________________
ден да не ми се работи има ама ден да не ми се пие нема


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2008, 15:47 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2008, 16:44
Мнения: 6
Местожителство: Plovdiv
Здравейте на всички! И аз никак не обичам втори вина, не напразно са забранени! :x Един съвет от мен, за да искаш да получиш хубаво вино, или да получиш долу- горе добро второ вино, ти трябват хубави дрожди и храна за тях, поне знаеш че ще ти изкара ферментацията до край.Като му сложиш и малко дървесина -дали буре или чипс.... и ще стане.
А за да не ти се вкисне джибрата преди да правиш второ вино или направи заливката колкото се може по скоро и да тръгне ферментация, или сулфитирай, изчакай малко време и засей с тези дрожди.
Поне при мен помага

Лек ден


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 20:18 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
Привет! До ден-два ще източа първото винце и ще го отделя за тихата ферментация. Смятам да правя и второ, но като гледам шапката сега сякаш има доста цели зърна грозде. Ще е грешка ли ако след източването на първото и преди наливането на водата и захарта разбъркам с миксера?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2009, 08:22 
Offline

Регистриран на: 30 Яну 2009, 19:51
Мнения: 45
Местожителство: София
Здравейте!и аз искам да опитам второ винце,което после да сваря с джибрите направо на ракия.Обаче не ми е ясно например,ако източа от бидона 50 литра младо вино колко водно захарен разтвор да върна, в каква концентрация да е захарта,трябва ли да се сулфитира,ако се вари на ракия и дали да слагам културни дрожди(чудя се дали не са се запазили живи културни дрожди в джибрето от първата ферментация)Първото вино е сулфитирано с 1 мл на литър серниста киселина и е посято с културен щам дрожди за бяло вино.Едното вино е димят, другото е червен мискет(карловски,врачански,)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2009, 10:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2007, 13:45
Мнения: 22
Местожителство: Разград
Колкото си източил,толкова върни.Вземи 10кг. захар,40л. вода(ама точно),разбъркай ги и ги върни в джибрата.Затисни ги с кръстачка.Не сулфитирай,не мери захарност(ако си налял разтвора в джибрата ,моментално захаромера променя показанията си).Не слагай дрожди,не го дръж на студено и на следващия ден вече ще е почнала ферментацията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2009, 05:27 
Offline

Регистриран на: 30 Яну 2009, 19:51
Мнения: 45
Местожителство: София
Благодаря,така и ще направя


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2011, 16:22 
Offline

Регистриран на: 01 Юли 2011, 15:16
Мнения: 1
Искам да споделя и аз мойте проблеми с второто вино . Досега откак правя вино / вече 20 г. / първото вино никога не ми се е вкисвало , но с второто вино вече за втори път имам проблем.
При първото вино не отделям ширата от джибрето докато не го изпием / до м. април / след което правя захарен разтвор в съотношение 3:1 и го слагам към джибрето в бурето . И започват проблемите , виното не ще да ферментира , подгрявам и разбърквам го - не ще , добавих още вода до съотношение 4:1 не ще , сложих винени дрожди - пак не ще , накрая сложих хлебна мая и започна ферментация / не силна / .Веднага с започването на ферментацията го затворих с водна тапа за да няма достъп на въздух до материала . Така около два месеца и като премерих захарноста беше около 2-3 но виното е мътно и определено киселее т. е . има и оцетно - кисела ферментация .
Къде бъркам и защо не тръгва да ферментира след добавянето на захарния разтвор ? Защо е тръгнала тази оцетно-кисела ферментация ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2011, 18:14 
Online

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 312
Местожителство: Пловдив
Genataff написа:
Искам да споделя и аз мойте проблеми с второто вино . Досега откак правя вино / вече 20 г. / първото вино никога не ми се е вкисвало , но с второто вино вече за втори път имам проблем.
При първото вино не отделям ширата от джибрето докато не го изпием / до м. април / след което правя захарен разтвор в съотношение 3:1 и го слагам към джибрето в бурето . И започват проблемите , виното не ще да ферментира , подгрявам и разбърквам го - не ще , добавих още вода до съотношение 4:1 не ще , сложих винени дрожди - пак не ще , накрая сложих хлебна мая и започна ферментация / не силна / .Веднага с започването на ферментацията го затворих с водна тапа за да няма достъп на въздух до материала . Така около два месеца и като премерих захарноста беше около 2-3 но виното е мътно и определено киселее т. е . има и оцетно - кисела ферментация .
Къде бъркам и защо не тръгва да ферментира след добавянето на захарния разтвор ? Защо е тръгнала тази оцетно-кисела ферментация ?

Много време е продължило изпиването на първото вино,което е започнало да се вкисва а в последствие се е доразвило във второто.
Използвай винаги дрожди като преди това сулфитираш(за всяко вино и джибра)!...което е основно правило. :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: HHristov, nikihristov и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима