Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Дата и час: 01 Авг 2014, 00:36

Часова зона: Европа/София [DST]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: ракия от вино
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2007, 05:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2007, 19:28
Мнения: 16
Здравейте, чудно сайтче, браво на този който се е сетил да го направи :)
Искам да попитам специалистите следното:
Ако варя ракия от вино и то вино от винпром, необходимо ли е да махам първака? имам казанче от 10л, аз сега започвам да варя, даже още не съм започнал ама вино съм събрал доста, та въпроса ми е за първака? Иначе горе долу намерих информация за отлежаване бъчвички и т.н, но ще се радвам ако и тук ми се даде съвет.
Благодаря предварително :D

_________________
akademika


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2007, 10:13 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1157
Местожителство: София
Здравей,

С купешките вина не би трябвало да се очаква първак. Все пак сложи един термометър на входа на лулата и ако изобщо изтече нещо преди 78°C, хвърли го.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2007, 12:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2007, 19:28
Мнения: 16
SiteAdmin написа:
Здравей,

С купешките вина не би трябвало да се очаква първак. Все пак сложи един термометър на входа на лулата и ако изобщо изтече нещо преди 78°C, хвърли го.

Хиляди благодарности, точно така ще направя :lol:

_________________
akademika


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2007, 05:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2007, 04:20
Мнения: 3
Prekrasen site!!! Bih iskal da popitam "SiteAdmin" oshte vednaj:
- Ima li razlika v nachina na varene na rakia s gotovoto vino proizvejdano v BG ili po “Noviat sviat” (USA, Canada, Australia..)?
- Kakav triabva da e procenta na alcohol vav vinoto, ako tova ima znachenie?
- Vinoto fermentira li se, ili se “vari” directno?
- Kakvo kolichestvo, naprimer na 20L vino, se izhvarlia parvonachalno za da se premahne metiloviat alcohol ili ne se meri na kolichestvo ami na gradus? Kak stava?
- Kakav e gradusoviat tolerans mejdu Parvak i Patok?
- S dve dumi – mojete li da opishete tehnologiata za varane na rakia ot GOTOVO VINO za balgarite razpileni iz “Noviat Sviat”? Gotovo vino moje da se namira na dobri ceni. . . .
Nasluka!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2007, 13:30 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1157
Местожителство: София
UFO написа:
- Ima li razlika v nachina na varene na rakia s gotovoto vino proizvejdano v BG ili po “Noviat sviat” (USA, Canada, Australia..)?

Не.

UFO написа:
- Kakav triabva da e procenta na alcohol vav vinoto, ako tova ima znachenie?

Принципно няма. По-важно е да е ароматично, за да пренесе аромата си в дестилата.

UFO написа:
- Vinoto fermentira li se, ili se “vari” directno?

Вариш го направо.

UFO написа:
- Kakvo kolichestvo, naprimer na 20L vino, se izhvarlia parvonachalno za da se premahne metiloviat alcohol ili ne se meri na kolichestvo ami na gradus? Kak stava?

Най-вероятно няма да ти се наложи да отделяш първак, защото купешките вина са сравнително чисти. Иначе става за първак се счита дестилата, който изтича преди парите на върха на лулата да достигнат температурата на кипене на мъстта. Но това е само ориентир - точното отделяне иска опит. Ако се съмняваш, просто отсичаш първака по-късничко и така не рискуваш да развалиш основния дестилат. За подробности погледни линка, който съм написал по-долу.

UFO написа:
- Kakav e gradusoviat tolerans mejdu Parvak i Patok?

Зависи от първоначалния градус на пращината и от вида на дестилатора. Тази статия ще ти помогне много: http://homedistiller.org/dtw.htm#collect.

UFO написа:
- S dve dumi – mojete li da opishete tehnologiata za varane na rakia ot GOTOVO VINO za balgarite razpileni iz “Noviat Sviat”?

Въпросът ти е доста обширен, вероятно ще е добре да започнеш от този сайт: http://homedistiller.org/. Там има отговор на всичките ти въпроси.

Зная, че в чужбина това не е лесно, но моля те, пиши на кирилица! За справка как става това в нашия форум, виж темата за кирилицата.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2007, 17:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2007, 04:20
Мнения: 3
Благодаря много за информацията.
PS - А и сайта е направен много професионално. .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2008, 21:43 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 240
Местожителство: Plovdiv
Яка тема сте захванали! За метанола-не се страхувайте, във виното е малко!!! За плодовите ракии е проблем, но си има начини за премахване. Всичко зависи от материала и схемата на дестилазия. 3% от АЛКОХОЛНОТО СЪДЪРЖАНИЕ СЕ ОТДЕЛЯ КАТО ПЪРВАК! Това е гр. на виното по алкохолният му градус умножено по 0.03, получавате литрите, които да отделите! Полученият след това дестилат се отделя до поява на паточен аромат, там е тънкоста да го осетите, и ако материала ви е остър да отделите малко повече паток!!! Ако е мека ракийката спрете дестилацията!!! Внимавайте за него около 47-42 гр. на дестилата!!! Никога неизварявайте мускатови и мискетови виноматериали на обикновен "селски казан", само на казан с колонка!!! отделяйте по-малко първак при такива вина, особенно ако са чисти!!! Аромата им е в Естеро-Алдехидната Фракция(първака, най-леката)! На селски казан се варят вина от Памид, димят, Ркацители, Шардоне и др., но не и аромарни сортове!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2008, 06:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2007, 19:28
Мнения: 16
Много благодаря за информацията, полезна е, но и аз му хванах цаката, не оставям казана да бездейста, може да зеленяса, знам ли? :D
УСПЕХ НА ВСИЧКИ В ДОБИВА НА БЛАГИНАТА

_________________
akademika


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ракия от вино
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2011, 15:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Юли 2011, 15:21
Мнения: 5
Колко ракия може да се изкара от 100л. вино?

_________________
Яжте меда, като храна, за да не го ядете, като лекарство.
http://pchelari.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ракия от вино
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2011, 16:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2007, 19:28
Мнения: 16
pausa написа:
Колко ракия може да се изкара от 100л. вино?

Между 20 и 25% зависи от качеството на виното
Хай наздарвичка :prost:

_________________
akademika


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ракия от вино
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2011, 16:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Юли 2011, 15:21
Мнения: 5
Благодаря за бързия отговор, наздраве :prost:

_________________
Яжте меда, като храна, за да не го ядете, като лекарство.
http://pchelari.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ракия от вино
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2011, 17:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1871
Местожителство: Varna
100л. вино ако е с алкохол 12% то при дестилацията ше остане в казана най-малко 2% алкохол който няма да може да се отдели. Смятаме че ще извадим 10% ал. от 100л. вино. това са 10л. чист спирт 100%ал. или ако разредим с вода до 45%ал. ще получим 22л. Но от тях имаме първак ,пърцуца хаиде да са
15-16л. ракия на 45%ал.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима