Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Дата и час: 22 Юли 2014, 22:19

Часова зона: Европа/София [DST]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 144 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2011, 20:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 433
Местожителство: Дупница
Skype: msergiev
ZMeyGorianin написа:
Бях писал и по рано как си приготвям вода за разреждане. 20л./може и повече според съда/ вода в леген покрит с найлон се нагряват с бързовар. След завиране се оставя да клокочи около 20 мин. Оставя се да истине- аз я чакам до другия ден. Винаги на дъното има пласт варовик. Изгребвам и прецеждам внимателно. Остават ми 15-ина л. дестилирана кристална вода с която винаги разреждам ракията без да ми е помътнявала. Така си заредих и парното в къщи за да не се отлага котлен камък/варовик/ по тръбите.


Днес май съм заядлив... Трябва да правиш разлика между преварена и дестилирана вода!!! Защото между двете няма нищо общо освен молекулите H20 !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2011, 20:37 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1154
Местожителство: София
Бай Драган написа:
А ме дразни много , особено като се кача на тавана и погледът ми спре на дамаджаната. Дали някога ще опра до нея не знам - 20 литра е, ама си е ракия.
Не бях мил лулата и охладителя отдавна и оттам се получи. Та може ли да я прекарам през някакъв филтър? С яйцето вече разбрах.

Ако оттам иде белята, по-добре я налей в следващия казан. Така хем няма да иде зян, хем няма да ти трови нервите.

Иначе, както писа ilu6a, в преобладаващия брой от случаите опалесценцията се дължи на лакомия, щото ни се свидят патоките :) Нооо може и да е "добокачествена" при силно ароматичен плод...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2011, 07:50 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 236
Местожителство: Хасково
Благодаря ви!
Вероятно ще я преваря идващия сезон.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2011, 11:45 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 229
Местожителство: Варна
msergiev написа:
ZMeyGorianin написа:
Бях писал и по рано как си приготвям вода за разреждане. 20л./може и повече според съда/ вода в леген покрит с найлон се нагряват с бързовар. След завиране се оставя да клокочи около 20 мин. Оставя се да истине- аз я чакам до другия ден. Винаги на дъното има пласт варовик. Изгребвам и прецеждам внимателно. Остават ми 15-ина л. дестилирана кристална вода с която винаги разреждам ракията без да ми е помътнявала. Така си заредих и парното в къщи за да не се отлага котлен камък/варовик/ по тръбите.


Днес май съм заядлив... Трябва да правиш разлика между преварена и дестилирана вода!!! Защото между двете няма нищо общо освен молекулите H20 !

Добре де, нали идеята е да махнем варовика от който помътнява ракийката, а точно това става чрез преваряването!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2011, 11:48 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 4279
Местожителство: София
Skype: chereshokseldereia
Чрез изваряването може и да премахнеш една част от варовика,така като се утаи,но не и целия.Да не говорим ,че чрез дестилация се отстраняват още куп боклуци.
Освен това дестилата(ракията) може да помътнее не само заради варовика във водата.
viewtopic.php?p=6793#p6793

_________________
O sancta simplicitas!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2011, 10:42 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 236
Местожителство: Хасково
Вчера щях да сменям филтъра за вода "Брита" и пробвах какво ще стане с една мътилка на дъното от бутилка ракия. Излезе бистра като сълза. Тогава в продължение на 3 часа прекарах 20-те литра . Резултатът бе бистра ракия отдолу И така реших "мътния" проблем с изхвърлен от употреба филтър за вода.
Възможно е един подобен/ не само като моя/ проблем с мътна ракия да се реши с този филтър, даже и употребявам. Трябва да се пробва . Струва около 10 лв нов.
http://www.brita.net/bg/brita_informations.html?&L=38


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2011, 21:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1871
Местожителство: Varna
И аз миналата година пробвах да прецедя ракията през такъв филтър освен че се избистри и омекна.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2011, 10:31 
Offline

Регистриран на: 23 Сеп 2010, 11:13
Мнения: 34
Здравейте,
вчера реших да разредя отлежалия вече месец дестилат. Когато го варих казанджията нямаше (за първи път) дестилирана вода и използвах Девин. Спазвайки описаните по-горе технологии разредин до 46 градуса. След около 30 мин. забелязах леко помътняване. Реших да прецедя през филтър за шварц кафе. Излезна бистра като сълза. Поставих бутилка в хладилника.
Поглеждам тази сутрин отново помътняла.

Дайте съвет.


Последна промяна dchavo на 08 Авг 2011, 17:02, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2011, 10:40 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 4279
Местожителство: София
Skype: chereshokseldereia
това се нарича опалисценция-като се изстуди помътнява.Има писано по въпроса.

_________________
O sancta simplicitas!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2011, 10:44 
Offline

Регистриран на: 23 Сеп 2010, 11:13
Мнения: 34
на "опалиценция" в търсачката не излиза нищо.
Ако се лекува - как. Даи линк моля.
Благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2011, 11:05 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 4279
Местожителство: София
Skype: chereshokseldereia
Не си изписал правилно думата -изпуснал си С-то...опалиСценция.
viewtopic.php?p=6793#p6793

_________________
O sancta simplicitas!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2011, 14:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 433
Местожителство: Дупница
Skype: msergiev
ilu6a написа:
Не си изписал правилно думата -изпуснал си С-то...опалиСценция.
viewtopic.php?p=6793#p6793

Извинявам се за поправката , ама се пише опалесценция !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2011, 16:07 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 4279
Местожителство: София
Skype: chereshokseldereia
мдааа наистина-мерси за поправката!

_________________
O sancta simplicitas!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2011, 14:28 
Offline

Регистриран на: 23 Сеп 2010, 11:13
Мнения: 34
Вчера изпълних процедурата с белтъка.
1. отделих един белтък
2. в чаша с малко вода добавих белъка
3. рабих с ръчен миксер
бетъка се пресече и остана в горната част над водата.
За експеримента пробван на 0.5л ракия.
Добавих една лъжица от белтъка. Разбърках. Стана като мляко всичко даже отгоре останаха не разтворени парченца.
оставих да се утаява. Днес сутринта имам утайка на дъното от белтък, по-мътна ракия и остатъци плуващи на повърхността.

Бъркам ли и къде?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2011, 14:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 4279
Местожителство: София
Skype: chereshokseldereia
аха-много е белтъка...

_________________
O sancta simplicitas!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 144 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Joro Polimera и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима