Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Дата и час: 23 Юли 2014, 20:50

Часова зона: Европа/София [DST]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 509 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 34  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2009, 11:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 542
Местожителство: г. Русе
Skype: cmotah_mc87
На чичо ти Джеси мързеливата рецепта за цаервично уиски
съставки:
18.75 л чиста водица
3.1752 kg натрушена царевица
3.1752 kg бяла захар
1 ч.л. дрожди (мая)
Чичо Джеси :lol: казва така:
ПЪРВА ФЕРМЕНТАЦИЯ!
Смесваш всичко по написаният ред. Бъркаш. Оставяш за 3-4 дни да преври.
ПЪРВО ВАРЕНЕ!
Вариш само бистрото на материала.
ВТОРА ФЕРМЕНТАЦИЯ!
Заливаш пращината в бидона с 11.25 л вода да не измрът дрождите. След като свариш "уискито" бъркаш от казана материалът който си сварил и вземаш 3.75 мл (25 % от матриала който си налял )и го наливаш в бидона при пращината + 3.1752 kg бяла захар за повторна ферментация.
ВТОРО ВАРЕНЕ!
Пак след 3-4 дни вариш.


Значи хамериканосите (тука изтървах спатиите) събират от 80% до 70 % другото го мятат за преварка. тва ше рече от 40 до 35 градуса,ако не бъркам естествено..
Аз си мисля тая рецепта да я изпробвам и като приложа традиционното българско ракиеизваряване. Махам първият половин литър после до 30 градуса събирам. Смесвам всичко и айде пак в казана за двойна дестилация. После дъбовият чипс и поздраве на чичо Джеси, че е такъв мързел :lol:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2009, 16:28 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 905
Местожителство: София
wufan написа:
...


Чичо Джеси е умен човек и умее да поднася нещата забавно и разбираемо :wink:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2009, 18:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 742
Местожителство: Горна Оряховица
А бе не го зная от къде е тоя чичо Джеси от Тенеси ли е или от Тутракан но тая рецепра прилича на тая с ечемика или жито и захар.
Може да се получава спецефичен аромат от царевицата.
Ще я пробвам но бая теглене ще падне оссобено 3.1752 kg натрушена царевица :D с точност до четвъртия знак след нулата.
За PH на разтвора не се споменава не трябва ли киселина и маята каква е за хляб суха или от оная на калъпчетата.
Който пръв извари да даде информация ;) а за дегустацията най рано на зима 8)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2009, 08:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 542
Местожителство: г. Русе
Skype: cmotah_mc87
cavxan написа:
А бе не го зная от къде е тоя чичо Джеси от Тенеси ли е или от Тутракан
:lol: :lol: :lol:


cavxan написа:
Ще я пробвам но бая теглене ще падне оссобено 3.1752 kg натрушена царевица :D с точност до четвъртия знак след нулата.


Пълни пустиняци. Дивите англичани са ги научили на либри,галони и мили. Те единствени са наопаки тцтцтц

cavxan написа:
За PH на разтвора не се споменава ? .....и маята каква е за хляб суха или от оная на калъпчетата ?


Значи колега никъде наистина не се споменава за ПХ-то на разтвора,ама и не пише да слагат киселина някаква... Относно маята аз лично ще изпробвам готварска,каквато ми падне. Чета из форума хората масово ползват на др. Йоткер .. Абе най-скоро време започвам стига да намеря еромелка...

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2009, 09:29 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 905
Местожителство: София
Чичо Джеси е от Калифорния (не, че има някакво значение).
Спокойно може да се закръглят стойностите - ето какво пише самият чичо Джеси:

Цитат:
For a 5 gallon mash: (20l)
5 gallons soft, filtered water.
7 lbs (3.2kg) cracked corn. 6-8 pieces/kernel is the proper crack. If using bird feed, make sure it is perishable, or in other words is free of preservatives.
7 lbs (3.2kg) of granulated sugar.
1 tbsp yeast (distillers yeast if available.)


Рецептата съм я пробвал, и работи доста добре, но минах на по-горно ниво :lol: и вече не я използвам

Колегата wufan е пропуснал да отбележи няколко момента:
- материалът, който ще се вари се източва много внимателно от бидона, така, че дрождите да останат по дъното.
- отработените зърна (тези, които са изплували отгоре) се махат, и на тяхно място се добавя нова царевица.

Опитът ми показа, че е добре всеки път да се добавя по малко мая. Не е задължително веднага, след като се източи материалът да се налива прясна вода, но е добре тази вода да е богата на кислород (за да могат дрождите да "живнат" малко :) )

Ползва се мая за хляб. Това беше написано някъде, но не ми се търси.
Относно pH-то - връщайки една част от извареният материал ние понижаваме pH-то до стойности, които са благоприятни за дрождите.

Процентите, които чичо Джеси споменава при изваряването са строго индивидуални, и зависят от казана, който се ползва. По тази причина на един казан 40 градусова ракия може да е добра, а на друг 45 градусова да мирише на патоки. Колегата wufan малко се е объркал с "процентите", като е приел, че 80% = 80 proof, което не е така. Спокойно можете (с малко приближение) да приемете, че неговите проценти са равни на алкохолни градуси. С други дими чичо Джеси казва, че изхвърля първите 150ml от ракията (това зависи от обема на казана), след което продукта до 80% го отделя за следваща преварка. Запазва това, което е между 80 и 70 %, и останалото пак за следваща преварка. Това, което е между 80 и 70 процента се може да се остави да отлежи , и се получава Sour Mash whiskey Границата от 70% не е критична, може да се спре и на по-ниска концентрация. Задължително е продукта да се опитва, за да знаем къде се намираме и какво правим.
Ако се прочете внимателно цялата тема ще се установи, че чичо Джеси си противоречи, защото на други места споменава, че винаги прави двойна преварка :roll: , но... да не изпадаме в подробности.

Не забравяйте, че това е "moonshine" рецепта (нещо като нашата джанковица, която по някои региони се дестилира еднократно). Ако искаме да правим наистина хубав и уникален продукт, трябва да спазваме утвърдените технологии за производство на качествен алкохол.

Успех на всички, и НАЗДРАВЕ!

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2009, 09:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 542
Местожителство: г. Русе
Skype: cmotah_mc87
Аз браво!! Ти ме уби направо :wink: Благодаря за разесненията. С терминолгията им си 6+ че и повече. Успех в начинанията :wink:
Аз имам един въпрос,току що се сетих за него.. Изпробвал ли си да правиш малцово уиски на тоя принцип. В смисъл не е задължително да е малц, просто "Jameson" по мързеливият начин. Начупен ечемик,захар,вода и казан :wink: Знам, че най-добър вкус се получава след озахаросване,но ми е интересно. Бях чел такава рецепта ама пак се изгубих из терминологии и без да искам попаднах на UJSM тоест на чичо джес соур маш

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2009, 11:19 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 905
Местожителство: София
Има разлика в традициите и технологиите на Хамериканците и англичаните. Рецептата описана от чичо Джеси се доближава до технологиите за производство на бърбън уиски и тенеси уиски, при които задължително се ползва изварен материал.

Някъде бях писал, че съм правил експеримента за който питаш (ако питаш за малцово уиски, правено от малц, сушен на торф и дървени въглища), но е много тегава работа :oops: Накиснат ечемик го суша на дървени въглища (подобно на онази тема за пушените мръвки), но става бавно и... много работа... Ракията имаше някакъв аромат на пушек, но прецених, че усилията не оправдават резултата.
Ако питаш дали съм ползвал един и същ ечемик по няколко пъти, да пробвал съм, но с променлив успех. Един път е ставало друг път не. Ако ще ползваме зърното един път се връщаме на класическата технология ползвана по цял свят за варене на ракия - зърно (жито, ечемик, малц, ръж, ориз ако щеш) захар и вода.
И още нещо, ферментацията винаги е била много по-бурна, когато съм ползвал натрошено зърно.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2009, 11:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 542
Местожителство: г. Русе
Skype: cmotah_mc87
Аз написа:
Ако ще ползваме зърното един път се връщаме на класическата технология ползвана по цял свят за варене на ракия - зърно (жито, ечемик, малц, ръж, ориз ако щеш) захар и вода.
.

и огорели дъбови бъчви :wink: имах предвид дали си пробвал Irish уиски със ечемик, подобно на чичо джеси без озахаросване. Предполагам както ние правим ракия ама от ечемик.(никога не съм правил )
А това sourmash разбрах, че си е американски патент (че даже и закон имат за това).

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2009, 11:58 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 905
Местожителство: София
Вероятно днес не ми е ден и не успявам да те разбера.
Ракията я правя от ечемик, като го ползвам само един път.
Рецептата на чичо Джеси с ечемик вместо царевица не съм я пробвал. В онзи форум някои хора бяха опитвали, но по спомени резултатите не бяха много добри

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2009, 12:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 542
Местожителство: г. Русе
Skype: cmotah_mc87
Аз не е проблемът в теб. Просто сядам на компа за по 5 минути изтрелвам въпросите си разбираемо само за мен. Съжелявам :oops: Иначе си ме разбрал напълно :) Да се ползва на чичо Джеси рецептата но вместо царевица да е с ечемик и без да се ползва приомът sourmash. Много благодаря и още веднъж се извинявам.
Следващият път ще споделя какво съм направил...

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2009, 14:40 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 905
Местожителство: София
Няма проблем, питай за каквото се сетиш :)

п.п.
Какво стана с домашната бира?

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2009, 16:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 542
Местожителство: г. Русе
Skype: cmotah_mc87
:lol: малцовам в момента... и за нея ще пиша. Купил съм си дрожди от англия чак :lol: :lol:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2009, 17:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 742
Местожителство: Горна Оряховица
Благодаря на писалите по темата след мен,колкото до чичо Джеси се пошегувах то може да е нещо като рецептите на бай Иван и т. н.
Цитат:
Пълни пустиняци. Дивите англичани са ги научили на либри,галони и мили. Те единствени са наопаки тцтцтц

Не само това но и волана им е на опаки,в това отношение са по твърдоглави и от шопите :)
Цитат:
Колегата wufan малко се е объркал с "процентите", като е приел, че 80% = 80 proof, което не е така. Спокойно можете (с малко приближение)

На едно шише водка Финландия пише 80 proof-40 градуса,така че аз си обяснявам че това е 40% обемни алкохол (етанол)
Количеството не е голямо таман за две шишета от минерална вода по 11l (имам предвид рецептата) 3,2 кг захар 3,2X1.1=3.52L 40градусов алкохол,със загуби и паток за 3L като повториш 6L уиски за Коледа не е лошо.
Sour Mash whiskey запалих се и щего изпробвам
Ш..ш..шит.. да не ни чуят митничарите че ще го изпият като нищо :D :D :D . :oops:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2009, 20:29 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 905
Местожителство: София
Темата е тази: http://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?f=14&t=725
и е от форумът на homedistiller.org
Който има желание нека чете, има страшно много информация.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2009, 08:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 542
Местожителство: г. Русе
Skype: cmotah_mc87
ехе ... аз тая рецепта я четох в някво wiki. той човекът тука си обеснява на дълго и на широко... :wink:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 509 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 34  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: IVO 68, rosbal и 21 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима